Danmarks Bedste Bøfsandwich i 2015 serveres hos Grisen på Nørrebro

I den brune sovs’ hellige navn døbes Grisen på Nørrebro i København hermed som Danmarks Bedste Bøfsandwich i 2015! I alle tiders stærkeste finalefelt formåede Grisen at skille sig ud, så der var tæt på enstemmighed blandt dommerpanelet under stemmeafgivelsen – og hermed kan den brune røg nu sendes op gennem skorstenen.

Jagten på Danmarks Bedste Bøfsandwich 2015 har budt på et hidtil uset højt niveau hvor tre af de fire finalister er helt nye på den brune front. Det er ikke et udtryk for at niveauet er faldet generelt hos finalisterne fra tidligere år, men nærmere at de nye finalister ganske enkelt har hævet den brune barre til et niveau hvor kun en enkelt af de gamle kendinge kan følge med.

Dette høje niveau er understøttet af, at årets vinder ledes kulinarisk af gourmetkok, Umut Ra Sakarya, der i 2011 vandt Young Chef og tidligere i år vandt Masterchef’s ‘mig og min kok’ sammen med René Dif, samt Nørrebro Bryghus’ konkurrence om at lave den bedste øl med ‘Smagen af Nørrebro’.

Siden åbningen i maj måned har de to indehavere af Grisen, Katrine Hjorth og Umut Ra Sakarya, lagt et enormt arbejde og stor kærlighed i klassiske danske grillretter såsom bøfsandwichen, flæskestegssandwichen, pølsemix og hotdogs. Selv med et uregerligt måltid som en bøfsandwich formår de at forfine alle elementerne, så synergieffekten er fremtrædende, overbevisende og brun.

Chefkok Umut Ra Sakarya udtaler: “Bøfsandwichen indeholder faktisk alt det du gerne vil have på en tallerken. Fra salt til syre, umami, sprødt, blødt, varmt og koldt – alt er der! Og vores sovs, er faktisk to slags sovse der bliver rørt sammen – en klassisk dansk brun sovs med stegesky fra vores flæskesteg og en rødvinssovs, med reduceret rødvin, løg, laubær og peber – uuuhm!

Smagen af Grisens bøfsandwich er et overflødighedshorn af brune indtryk. Det friske oksekød til bøffen ryger i en gammeldags smedejernspande og bliver stegt perfekt, så den er lyserød og saftig i midten, mens den har en perfekt brun og sprød stegeskorpe. Alt den syltede garniture er hjemmelavet og grofthakket, så man kan smage elementerne i hver enkelt bid. De bløde løg er næsten reduceret til en kompot og giver en delikat sødme.

Grisen bager briocheboller helt friske som det sidste, inden de åbner butikken hver dag – og en helt frisk og lun bolle er altså på et andet niveau, end det man ellers er vant til. Udover de bløde løg og ristede løg, kommer der en pikant syrlighed fra de friske forårsløg. At bruge forårsløg vil af nogle bøfsandwichpuritanere anses for helligbrøde, men det fungerer aldeles glimrende og er lækker nytænkning af denne brune klassiker. Hele retten bliver velsignet og bundet sammen af den syndigt gode to-komponent sovs, der er god at flere af medlemmerne af dommerpanelet – De Brune Riddere – har drømt om den efterfølgende.

Forårsløgene er en genistreg – det giver en dejlig friskhed til retten. Derudover kan man smage kvaliteten og håndværket i de forskellige elementer – det er en lækker bøf af friskhakket, friskformet oksekød og ikke noget fra frost” udtaler gæstedommer og michelinstjerne-kok, Paul Cunningham. Han fortsætter, “Man siger at man spiser med øjnene, men i så fald er folk blinde – de er blevet stukket i begge øjne med en gaffel for at spise en bøfsandwich, for det ligner jo et trafikuheld på en tallerken. Men smager det godt? Ja, det gør det!

Finalefeltet

På en fornem og klar andenplads kom Den Lille Kro fra Aarhus, med en lækker og stor bøfsandwich der virkelig er tro mod den klassiske formel med stort set alt hjemmelavet og en stor bøf på hele 333 gram – et måltid for rigtige mænd (m/k). De sidste to finalister, Vestre Baadelaug fra Aalborg og Flisen Bar & Burgers fra Vesterbro i København deler tredjepladsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *