Jimmy er stadig landets sovsekonge: Café Ella i Horsens genvinder prisen for Danmarks Bedste Bøfsandwich i 2023

Så er det igen den tid på året hvor De Brune Riddere – Leverandører af Brunlige Bøfbulletiner til Kongen, folket og alle andre, der elsker brun sovs – kårer kongerigets bedste bøfsandwich med brun sovs…

For nyligt fik Hans Majestæt Kong Frederik X en krone af sin mor – men i dag udløses årets kulinariske crescendo: Flere kroner uddelt og støttet af danske riddere til værdige modtagere, efter stor og gennemgribende research af bøfsandwiches med brun sovs – hvor ingen kære mor hjælper. Og her er én krone sjældent nok til at vinde.

“Efter man har fået jydenachos og flæskesvær som en fræk lille snack inden serveringen, er man klar – svælget er smurt og smagsløgene er kalibreret efter den brune skala. Sovsen er ikke millimeterfabrikeret som på en tysk doktor-fabrik, hvilket naturligt giver lidt variation i smagen og kraften, alt efter hvilke råvarer der er i sæson. Nye tiltag i år er blandt andet fond på ristet kylling, marv og ristede løg og bundniveauet er højt – uanset de fine variationer i smagen – så vi hylder, at det er kærlighed og sublimt håndværk der er fremherskende i Café Ellas køkken!” – udtaler formand for dommerpanelet, De Brune Riddere, Lasse H. Görlitz, om bøfvinderen der blev hædret med topkarakteren på to brune kroner – og fortsætter, “Efter Café Ella vandt i 2022, har de opgraderet kødsammensætningen, så den siden forsommeren har bestået 50/50 af jersey- og limousinekvæg – begge opfostret og slagtet lokalt, lige udenfor Horsens. Når kødet så ender som en gammeldaws hakkebøf på panderne i det lille café-køkken, så er det her at klassen virkelig vises: Perfekt mørk stegeskorpe med lidt knas, velkrydret – og med fugtigt, lyserødt indtræk. Nøjagtigt sådan man gør enhver brun ridder kælen. Det her, det er en decideret masterclass i hvor godt oksekød kan smage, når man går op i hele den brune rejse fra opfostringen til at det ender på tallerkenen.”

Det har været et fuldstændig vildt år, og det er da superfedt, at vi er med igen. Den bøfsandwich har betydet meget for mig og for kunstmuseet, og jeg tror da også, at den i det hele taget har fået Horsens frem i lyset. Selv om bøfsandwich jo er en meget dansk ting, har jeg for eksempel set artikler om os i rejsemagasiner i England, Holland og Norge.” udtalte den dobbelte vinder fra Café Ella, Jimmy Bjerregaard, til Horsens Folkeblad den 19. januar i år.

Formanden for De Brune Riddere og 2023 vinderen af Danmarks Bedste Bøfsandwich

Næstformand for De Brune Riddere, Frederik Lundberg, istemmer, “I 2022 var vi ret sent henne på året, førend Café Ella på Horsens Kunstmuseum serverede sin første bøfsandwich. Men historien fortæller alt om hvordan det gik fra ingenting til Danmarks bedste på lidt over to måneder. Men at en jysk grillbarsklassiker i moderne fortolkning kunne ende med at være med til at fordoble besøgstallet på et kunstmuseum, var der helt ærligt ingen, der kunne forudse. Omtale i ‘Kulturen’ på P1 er bestemt heller ikke noget, der normalt er brune riddere beskåret – men – det var blandt de mange omtaler af det brune overflødighedshorn af en bøfsandwich, som bliver serveret i Lunden i Horsens! Med andre ord: Et ægte brunt eventyr – Kviums grimme ælling?

Hvordan fordeler resten af top 3 sig?
Andenpladsen for Danmarks Bedste Bøfsandwich tilfalder CAPA i København. I et yderst tæt felt blandt landets fire bedste bøfsandwiches, går tredjepladsen til 2018-mesteren, Restaurant Kohalen i Aarhus

Kategorivindere i 2023
Udover de overordnede vindere, kårer De Brune Riddere også de fem vigtigste elementer i bøfsandwichen. Således serveres henholdsvis bedste sovs, løg, boller, bøf og syltevarer i 2023 hos: