Herunder kan restauratører og passionerede sovseentusiaster læse alt der er værd at vide om at deltage i konkurrencen Danmarks Bedste Bøfsandwich, som hvert år bliver kåret i januar – med markant medieomtale til følge.
Nederst på siden er der link til formularen hvor du kan indsende et tip til den brune radar, så ridderne er opmærksomme på netop denne bøfsandwich.
Billede genereret af ChatGPT.
Kan alle deltage i konkurrencen?
I princippet, ja, men eftersom vi – ligesom vores franske dækkolleger – kun anmelder de bedste bøfsandwiches med brun sovs i riget, så er der nogle minimumskriterer til smagsoplevelsen, som skal opnås.
Da denne brune mission startede tilbage i 2012 var ridderne lykkelige hvis grillbaren selv havde lavet sovsen, måske syltet en agurk – og bøffen var stegt af friskhakket oksekød. For der var virkelig meget sløjsovs, frostbøffer, kedelige agurker fra dåse og den slags. I dag er vi ofte rykket ind i restauranter med dug på bordet – og alle landets top-steder laver næsten alle ingredienser selv.
Derfor, hvis man skal gøre sig gældende i konkurrencen, så vil vi på det kraftigste anbefale af man starter med at smage på en de bøfsandwiches som tidligere og markeret sig som en af de bedste i landet. Man kan altid lure lidt i vores Hall of Fame og se hvilke steder der er værd at besøge.
Er der en faciliste over indhold i bøfsandwichen?
Nej. Der er skrevet meget om dette emne – og der findes ingen facitlister. Det handler om en samlet oplevelse, hvor de rette smage, knas, blødhed – hele oplevelsen af retten – skal harmonere og byde smagsløgene op til dans. Det sagt, så er der fem kategorier hvor vi også hvert år udnævner vinderne – og det er nok en meget god idé og have et kulinarisk svar på de fleste af dem, hvis det er en kreativ udlægning der pønses på.
Mange laver bøfsandwiches – meget få bliver anmeldt
Vil man gerne anbefale den lokale bøfsandwich-pusher, så kan det være en god idé at benchmarke den mod en af dem vi har anmeldt, for lige at vurdere om den har en reel chance. Med andre ord: Lokalpatriotisme og støtte til lokale initiativer er vi generelt kæmpe fans af – men det er ikke altid det samme som at man kan kvalificere sig til at være med kampen om Danmarks Bedste Bøfsandwich. Også selvom det er en helt fin bøfsandwich som er elsket af de lokale 🤎
Faktum er, at der er hundredevis – måske endda tusindvis – af steder i landet som har bøfsandwich på menukortet, men eftersom vi på et typisk år anmelder mellem 10 og 20 steder, så er det kun de bedste måske top 2-3% der reelt oplever at De Brune Riddere har været forbi.
Hvis jeg tipper nu hvornår anmelder I så?
Først og fremmest: Hav tålmodighed! Husk på at det er et frivilligt og ulønnet hverv at være brun ridder, så man kan ikke lige rekvirere et besøg når det er belejligt for restauranten. Typisk bruger vi hele året på at smage på bøfsandwiches og tage interne noter. Men det er afgjort efteråret som er den brune højsæson, hvor ridderne har mest travlt med at komme rundt og smage de bedste kandidater – ofte mere end én gang pr. ridder.
Det medfører at vi normalt offentliggør vores anmeldelser i november og december, selvom vi har brugt hele året på at smage. Det betyder naturligvis også at den potentielle bøfsandwich-turisme som gode anmeldelser altid medfører, den kommer først efter anmeldelsen er offentlig. Så har man smidt en god bøfsandwich på kortet i februar, så går der lang tid inden man eventuelt får god omtale af De Brune Riddere.
Hvis man skal være sikker på at ridderne skal kunne nå forbi, så anbefaler vi at man ikke lancerer sin (nye udgave af) bøfsandwich senere end efter sommerferien – og helst inden. Hvis vi kommer meget længere hen på året, så risikerer man at der har været flere besøg som effektivt ikke tæller, da produktet er nyt/opdateret – og det er aldrig en fordel for restauratøren, hvis vi har svært ved at nå forbi og smage på varerne.
Skal den være permanent på menukortet?
Ja. Nogen restauranter serverer kun bøfsandwich til frokost. Nogen har den kun på bestemte dage om ugen. Og nogen piller den midlertidigt af i julefrokostsæsonen. Nogen kræver at man skal bestille bøfsandwich når man reserverer bordet. Fælles for alle disse scenarier er at vi godtager dem, da vi betragter bøfsandwichen som alment tilgængelig for den gennemsnitlige bøfsandwichelsker.
Ugens/månedens/sæsonens bøfsandwich – som ikke er permanent på kortet – det har vi derimod ingen interesse i at anmelde. Den slags midlertidige tiltag kører vi således ikke efter, uanset hvor lækkert det end kan være.
Er vi ude i noget specielt – en art popup – som kun skal foregå en enkelt dag, så kig på vores Bøfsandwich Battle koncept og kontakt os venligst med dit forslag.
Det lyder besværligt – er det virkelig det værd?
Lad os være helt ærlige – det er lidt besværligt, så man skal ikke se denne konkurrence som et quick-fix eller en pludselig indskydelse. Men. Hvis man er blandt de bedste 10-20 restauranter som vi hvert år anmelder, så vil man opleve en mærkbar stigning af besøgende – den brune bølge af bøfsandwichturister! Og er man god nok til at vinde prisen som Danmarks Bedste Bøfsandwich, så er der faktisk en markant omtale og potentiel økonomisk gevinst.
Det starter når vi overrasker vinderne onsite i restauranten og altid har et TV-hold i ryggen, der filmer overrækkelsen og reaktionerne herpå. Herefter bliver der skrevet i de fleste af landets store medier, samt dækning i både lokal og landsdækkende radio. Vi har også fået folk ind som faste tv-kokke på Go’ Morgen Danmark eller fostret tv-indslag på henholdvis nationale Tyske og Koreanske (!) tv-kanaler. Uden at prale alt for meget, så har De Brune Riddere en reach som ingen andre madkoncepter i denne madkategori er i nærheden af.
Vi har ofte oplevet vinderne snakke om en omsætningsfremgang på 40-50%. DR har faktisk lavet en glimrende artikel om det, hvor de har interviewet flere af vinderne – den kan du læse her – hvor blandt andet den tidligere indehaver af Rasses i Skanderborg fortæller hvordan de gik fra 6.000 til 40.000 solgte bøfsandwiches på et år.
Med andre ord: Det er bestemt ikke nemt at vinde Danmarks Bedste Bøfsandwich fordi barren er meget høj – så indsatsen skal også være markant – men vinder man, så er der også en mærkbar gevinst ved det i form af nye gæster og mere omsætning.
Hvordan indsendes et tip til den brune radar?
Vi elsker ambitiøse folk med hang til det brune køkken! Og vi sidder hver dag og drømmer om den nye bøfsandwich som ingen kendte til før og som er vanvittig god. Det sker ikke så tit – desværre slet ikke på Fyn eller Sjælland – men måske er det denne?
I så fald, så udfyld venligst denne formular – og så kommer etablissementet på vores brune radar. Pøj pøj 🤎